Varning för animaliskt protein till växtätande sköldpaddor

Vi kommer ofta i kontakt med sköldpaddsägare som fått råd att till sin grekiska landsköldpadda ge hund- eller kattmat, keso, ägg, bröd blött i mjölk, köttfärs, ost mm för växtätande arter olämplig föda. Råden kommer ofta från zooaffärer och ibland från veterinärer. Sådana råd finns även dokumenterade i informationsbladet "Skötselråd från Din Zoohandlare - Sköldpaddor" utgivet av Zoobranchens riksförbund.

Två exemplar av Turkisk landsköldpadda (Testudo ibera) Den vänstra har fått en alltför proteinrik föda som gjort att näbben blivit förväxt

Protein (av Andy Highfield)

Det är mycket viktigt att avfärda den farliga myten att ju mer protein ett födoämne innehåller desto högre kvalitet har det. När det gäller sköldpaddor som utvecklats under milioner år att överleva på en föda med mycket lite protein är en överdriven nivå av protein inte bara skadlig utan till och med livsfarlig.
Gräs och ogräs är en tillräcklig källa för protein för de flesta arter av landsköldpaddor - födoämnen som ärtor, bönor och ännu värre, köttbaserad katt- eller hundmat, keso, bröd blött i mjölk är mycket skadligt för vegetariska arter.
Föda med mycket protein leder till en farlig höjning av urinämnen i blodet, detta kan leda till påfrestningar på njurarna och att njurarna slutar fungera. Det är också en bidragande faktor till ett mycket besvärligt tillstånd när koncentrerad urinsyra angriper lederna.
Generellt gäller att ju högre proteinhalt ett födoämne har desto sämre är dess förhållande kalcium:fosfor. Kött som exempel kan ha 1:40. Landsköldpaddor behöver en kost med ett positivt förhållande 5:1 eller högre. Ärtor och bönor är också starkt negativt i förhållandet kalcium:fosfor.
De flesta födoämnen med mycket protein innehåller också mycket fett. Konserverad katt- och hundmat kan ofta innehålla upp till 25% mättat fett. De flesta arter av landsköldpaddor är av naturen växtätare och är skapta att leva lyckliga på en diet med noll % mättat fett och väldigt lite vegetabiliskt fett. Om de får fettrik mat drabbas de av leverproblem. Dessutom minskar en fettrik diet djuret förmåga att ta upp kalcium - så det är farligt på flera sätt. Det finns inga vetenskapliga bevis som stödjer användandet av onaturliga födoämnen. Alla rekomendationer att börja med sådan mat (som hund/kattmat till växtätare) baseras på total missuppfattning av landsköldpaddornas biologi, utveckling och naturliga beteendemönster. Rådet att inkludera katt- eller hundmat i kosten till medelhavssköldpaddor är vanligt förekommande. Hur många av dessa rådgivare som ger farliga råd har förstahandskunskaper om dessa djur i det vilda? Efter studier av landsköldpaddor runt Medelhavet i deras naturliga miljö i många år är det uppenbart för mig att animaliskt protein inte är någon normal beståndsdel i deras kost. En studie visar att Testudo graeca konsumerade över 150 olika växtarter som utgjorde deras regelbundna kost - men inga tecken på köttätande iaktogs. De behöver inte kött i naturen, och de behöver det inte i fångenskap.
Tortoise Trust föder upp medelhavssköldpaddor till vuxen ålder på 100% växtdiet; djuren är fullständigt friska, växer i en takt som kan jämföras med vilda sköldpaddors och har perfekt formade skal. De bör jämföras med de förvuxna djur med kulliga skal som är uppfödda på katt- eller hundmat. De flesta av dessa dör innan de blir fullvuxna av njur- och leversjukdomar förorsakade av felaktig utfodring. Det finns åtskilliga anledningar att undvika att ge animaliskt protein till växtätare - de katastrofala effekterna av att göra det är väl dokumenterade och mätbara - och gör ingen nytta. Oavsett vad du kan ha hört eller läst om motsatsen, mår din landsköldpadda bättre utan.