Jättesköldpaddor  översvämmar räddningscenter

Nordamerikanska grupper vädjar om  att sluta sälja dom

 Malibu, CA  and Owatonna, MN – Augusti 1, 2000 – Specialister på rehabilitering av sköldpaddor,  akademiker, djurskydds- och räddningsorganisationer  över hela Nordamerika vädjar till  zoobranchen,  och  privata uppfödare att sluta sälja jättesköldpaddor av arten afrikansk sporrsköldpadda (Geochelone sulcata).

Geochelone sulcata,  afrikansk sporrsköldpadda, är en härdig och personlig sköldpaddsart som vilt lever i Saharas utkanter i Afrika. Den blev  vanlig i zoohandeln under 90-talet.  Den är charmig, vacker och säljs till ett lågt pris.  Dessa egenskaper har gjort att den blivit den mest köpta sköldpaddan i

 

 

Nordamerika.   Okänt för  den icke informerade  köparen, är att sulcatan är den tredje största landsköldpaddan i världen och  kan uppnå en vikt på närmare 100 kg och uppnår denna vikt på en ganska kort tid.  Vuxna honor kan  lätt lägga 90 ägg per år.  Det är inte ovanligt att se hundratals ungar på reptilexpon.

Darrell Senneke, director of Tortoise Trust USA: "Nyblivna ägare blir snabbt medvetna om svårigheterna med att ha ett bulldozer-liknande djur av denna storlek.  En fullvuxen sulcata kan väga runt 100 kg och kan lätt flytta ett piano eller gå igenom en innervägg i ett hus."  Senneke säger att  afrikansk sporrsköldpadda växer snabbt, speciellt i fångenskap där den får många gånger den mängd mat som den kan hitta i naturen.  Det är inte ovanligt att en femårig sulcata väger 15 kg eller mer.  Vid detta stadium är den inte i närheten av full storlek och har ofta blivit ett problem för ägaren på grund av sin förbluffande styrka och agresiva  beteende.

 

Textruta: "Rice Cake" har kullar på skalet som en följd av för mycket mat.

 

 

 

Susan Tellem, som startade American Tortoise Rescue tillsammans med sin make Marshall Thompson, säger, "Många ägare tror att när sköldpaddan blir ett problem kan vi lämna den till ett zoo.   Det är helt enkelt inte sannt.  Zoon är inte intresserade av överblivna sällskapsdjur."  Tellem säger att zoon, i stället, hänvisar folk till American Tortoise Rescue.  Hon har tagit emot ett dussintal djur denna sommar.  Baserat på antalet som nu sålts jämfört med för bara några år sedan är detta dussintal bara dom första dropparna i det skyfall som kommer.     

Tellem tillägger att vissa ägare tror att dom kan sälja ett  stort djur med bra vinst.  "Det finns ingen marknad för vuxna sulcator," säger Tellem.  "Den enda möjligheten som återstår är att dumpa djuret I naturen eller att lämna det till en organisation som vår."

Att släppa ut djuret innebär risk för en långsam död och att riskera balansen i ekosystemet.

Textruta: Några av  de inlämnade sulcatorna i inhägnaden vid American Tortoise Rescue i Californien.

 

 

 

Senneke säger att möjligheten att placera djur hos denna typ av organisation låter bra för ägare som vill bli av med sina djur.  Tyvärr är det så att av alla tusentals små söta ungar som säljs varje år så kan räddningsorganisationer bara ta ett fåtal när dom blir vuxna.  "Eftersom sulcatan kan leva mer än 50 år kommer det lilla fåtal som tar emot djuren att få platsbrist. Sorgligt nog är avlivning enda utvägen”.  

Tellem säger att försäljning av  sulcator idag liknar zoohandelns storskaliga försäljning av gröna leguaner under början och mitten av 90-talet.  Många köpte söta babyleguaner utan att inse att dom skulle växa till två meter och bli mycket agressiva.  Sulcata-uppfödare skapar problem som andra måste lösa. 

"Zoohandeln  letar ständigt efter, exotiska djur med en stor prislapp," säger  Tellem .  "Vi har undersökt hur ett urval av  sulcata-ägare blivit informerad när de köpte sin sköldpadda.  Zoobutik eller Reptilexpo – svaret är det samma.   'Den blir inte större än sitt akvarium.' "

 Tellem och Senneke säger att uppfödare inte vänder sin penningmaskin ryggen.  "Så vad vi hoppas på är helt enkelt en marknadsdriven ekonomi.  Folk bör inte köpa sulcator.  Zoobutiker bör inte sälja dem. Reptillexpon bör ha en ’inga sulcator’ policy.  Bara då har uppfödarna inget val utan måste sluta föda upp dom"  båda är helt överens.     

  

#      #      #