Frida, morisk landsköldpadda som kom till Sverige som vuxen 1931!

Frida dök upp som en udda gåva till min farmor 1931. Hon var redan då en vuxen sköldpadda, fångad i Grekland av en svensk sjöman. Min farmor visste nog inte så väl hur en sköldpadda skulle skötas, men gjorde sitt bästa. På somrarna fick Frida vara ute väldigt mycket och när det blev kallt ute, stoppades hon helt sonika ner i en skokartong och ställdes in i en hylla i visthusboden. När hon på vårkanten började röra på sig, plockades hon fram igen. Hon har både gått i hage och varit tjudrad. Hon har "rymt" flera gånger, en gång på 70-talet var hon borta nästan en vecka, men hittades till slut i potatislandet. Vilken lättnad! En annan gång, en påskafton i slutet av 30-talet, togs hon ut i vårsolen, men glömdes bort. Efter en natts kraftigt snöfall fick hon letas upp av en ångerfull liten pojke med snöskyffel.
På 40-talet fastnade hon en gång med sitt tjudersnöre i ekrarna på... nej, det hoppar jag över, liksom den misslyckade dejten med grek-killen!
Trots missöden och äventyr har Frida aldrig verkat må dåligt. Fortfarande är hon mycket ute på somrarna, men övervintrar inte längre i någon visthusbod, utan ligger istället lågt i rumstemperatur. Jag har nu fått värdefulla råd av P-A om vintertiden, jättebra för mig som bara haft ansvar för Frida i drygt ett år.
Frida har personlighet och vi är mycket fästa vid henne och känner stor respekt och ödmjukhet inför henne.
Nu har ni fått en kort glimt av gamla Fridas liv och leverne. Massor mer finns att berätta, för trots att man är sköldpadda, så händer faktiskt saker då och då....
Varma hälsningar!!

Kajsa

Ägarna har alltid trott att Frida varit en Testudo hermanni (grekisk landsköldpadda) men hon har 2003 artbestämts till Testudo graeca (morisk landsköldpadda).

/P-A