Asiatisk dossköldpadda (Cuora amboiensis)
-Skötselråd för den mest vattenlevande av alla dossköldpaddor
Översatt med tillstånd av författaren Mary Hopson
 

Photo on Apr. 7, 2002

Om du vill ha en sköldpadda som ska vara lättskött i en landmiljö, trivas vid "rumstemperatur," och vara nöjd med normal fuktighet finns det några att välja på. Nordamerikanska dossköldpaddor hålls ibland  på det sättet, liksom några asiatiska dossköldpaddor. En art som inte tillhör denna kategori är Cuora amboinensis (asiatisk dossköldpadda, engelska:malayan box turtle). Olyckligtvis  följer ofta felaktig information med när man köper en asiatisk boxsköldpadda från en zooaffär. Eftersom handel med vildfångade djur nu är förbjudet bör det inte komma in så många fler, men den har varit vanlig i zoohandeln de senaste åren och sålts för några hundralappar. För att ge djur rätt  skötsel , är det bäst att titta på  djurets naturliga miljö. För asiatisk dossköldpadda gäller:

1. Den är  den mest vattenlevande av alla dossköldpaddor i världen.

2. Den finns endast i låglänta regnskogar i Sydostasien

Vi vet att detta stämmer från ett antal professionella studier (Ernst & Barbour ) och ett stort antal ögonvittnesrapporter  från  Sydostasien. Det är klokt att skapa en miljö för  "Vattendossköldpaddan" baserad på dessa fakta.

Inredning: 
Asiatisk dossköldpadda behöver ett akvarium med ett vattenområde och ett landområde i ett förhållande ungefär  50:50. Ett  80-liters akvarium är en minimumstorlek för en ensam sköldpadda. Större akvarier är naturligtvis bättre.Se till att det finns tillräckligt med vatten för simning, åtminstone 15 cm djupt. Placera en reptilbelysning (så som Reptisun eller Repti-glo) på  tanken utan glas emellan och sätt dit en spot-light som ger strålningsvärme. Akvariegrus kan vara ett lämpligt bottenmaterial i landdelen. Extra stenar, trä och växter ger ett  trevligt akvarium.

Värme och fuktighet:
En pålitlig vattenvärmekälla är nödvändig. (En "Ebo-Jager"  fungerar bra.) Håll  vattentemperaturen mellan 26 och 29 oC. Täck tanken tillräckligt för att bevara en hög fuktighetsnivå (i tropisk nivå 75-90%) och en lufttemperatur av åtminstone 25 oC)

Matning:
Åtminstone i kosten är  den  asiatiska mycket lik  andra dossköldpaddor - allätare. Ge en variation av olika ogräs och grönsaker, några frukter, svampar och någon enstaka mask eller syrsa. . Använd ett bra tillägg anpassat för sköldpaddor, för att garantera ordentlig näring. (Tillägget ges inte dagligen om  djuren äter bra och variationsrikt.) Asiatiska dossköldpaddan föredrar att äta i  vatten, om  vattnet är tillräckligt varmt. Matning i en  balja utanför  akvariet gör rengörandet lättare. Friska, välnärda sköldpaddor behöver inte daglig matning. En eller två matningar  per vecka borde hålla din sköldpadda glad och aktiv utan risk för övergödning. (Notera: sköldpaddor bör inte ges spenat, eller rabarber då dessa har höga halter oxalsyra, som kan orsaka kalciumbrist och njurskada.) Det finns mer kostupplysningar under rubriken  kostdilemma.

Vinterdvala: 
Den finns endast i tropiska områden och går aldrig i dvala.

Problem:
Cuora amboinensis är en  härdig art. Den kan uthärda felaktig skötsel, men varför ska den behöva det? Om du inte kan ge den goda förhållanden, försök hitta någon som kan.  Här är några tecken på att sköldpaddan behöver ändringar i skötseln.

Overksamhet:
Denna lilla varelse är mycket nyfiken och aktiv av sin natur. Om den tillbringar mycket tid med att sitta i ett hörn eller gömma sig trivs den inte.  Den mest troliga orsaken är otillräcklig anpassning av temperatur och fuktighet.

Undvikande  av vatten:
Ett vattenlevande djur undviker inte  vatten om det är friskt och har vatten tillgängligt. Det mest troliga är att vattnet är för kallt (under 25 grader oC). Även landområdet i  buren måste vara varmt och fuktigt så att djuret inte kyls snabbt när det kommer upp ur  vattnet.

Infektion:
Tecken på svullnad runt  ögon eller öron, "bubblande" från näsan, eller mjuka områden på  skalet bör behandlas av en kompetent reptilveterinär. Vattnet och landområdena måste hållas mycket rena för att undvika infektioner. Asiatiska dossköldpaddor  som hålls under alltför torra förhållanden  är  särskilt mottagliga för infektioner i andningsorganen.

"Flagnande" skal:
Vildfångade djur är ofta bristfälligt skötta under transport och "lagring" innan de kommer till köparen.  Om de inte haft tillgång till varmt vatten och hög fuktighet, kan  det yttre lagret av sköldarna börja flagna av. När djuret är under bra förhållanden igen, rättar detta till sig. Medan flagningen pågår kan skadliga organismer  finna sin väg under  det skadade skiktet. Det kan resultera i skalröta. Om det upptäcks  tidigt, kan behandling vara framgångsrik

Vägran att äta:
Denna art tenderar att äta ivrigt, även med mindre än optimal skötsel. Om din C. amboinensis  inte äter,  kan den vara mycket sjuk. Sök veterinärhjälp.

Jag hoppas att detta hjälper dig att  förstå en mycket speciell tropisk sköldpadda - den mest vattenlevande dossköldpaddan på planeten.Matning av Cuora amboinensis :  dilemmat

Vetenskapliga källor (dvs. Ernst & Barbour) hänvisar till Cuora amboinensis som helt  vegetarian  i  det fria, men noterar att de ivrigt tar animalisk föda i fångenskap. Detta skapar ett dilemma:

1. En sann vegetarisk sköldpadda borde inte  fodras med  matvaror med mycket protein,  hur mycket den än  gillar det, eftersom  överdrivet intag av protein skador  njurarna med tiden.
2. Kanske amboinensis helt enkelt inte studerats vetenskapligt   när det gäller intag av kött (sniglar, maskar,  småfisk) på grund av  dess vattenlevande natur - ingen sätter  på sig en snorkel och följer en sköldpadda tillräckligt länge. I så fall,  kan det hända att sköldpaddan faktiskt behöver  protein.
3. Att följa  djurets infall kommer inte att lösa  dilemmat. Många arter av vattensköldpaddor och landsköldpaddor är kända att äta, och tycks  föredra, starkt skadlig diet i många år. Några utvecklar missformade skal, men andra tycks vara friska tills de får njursjukdomar.


Enkelt uttryckt: Behöver sköldpaddan  kött eller kommer kött att döda den?

Svaret är lika enkelt: Jag vet inte.

Medan jag forsätter att söka vetenskapliga referenser, rekommenderar jag den säkraste vägen - ge delvis kött, ägg och andra animaliska matvaror med mycket protein. Denna art har inte studerats ingående i  det vilda och kan mycket väl äta en mängd  djur som finns  tillgängliga i deras  vattenmiljö. Men vi vet säkert att den äter massor av växter.

Något annat att fundera över: Varför älskar så många sköldpaddor  mat som de aldrig skulle  möta i sin naturliga miljö? Många sköldpaddor uppskattar  smaken av konserverad kattmat. Sköldpaddor som inte äter bra kan ofta komma igång med kattmat. Olyckligtvis är dessa matvaror  inte tillverkade med sköldpaddor i tankarna. (Dessutom har olika arter av sköldpaddor olika behov.) Kattmat bör användas sparsamt. Men, det bör nämnas att  matning då och då med torr kattmat till vattensköldpaddor kan hjälpa till att förhindra  deras näbbar från att bli förvuxna.

Katter med njurproblem blir ofta fodrade med mat som är speciellt anpassade för dem. Denna  är låg i protein- och fetthalt och gjord på växtbaserade näringsämnen. Detta kan vara ett  bättre val för sköldpaddor som älskar kattmat. Genom att lägga till fint hackade bladgrönsaker, morötter och andra grönsaker  förbättras  näringsvärdet  för sköldpaddorna.

En liknande hälsosam, smaklig "paté" kan göras genom att blanda hackade grönsaker  med gulan från ett hårdkokt ägg - en annan favorit för många sköldpaddor.

Ost är annan onaturlig favorit.  Kalciuminnehållet är bra, men innehållet av protein och fett är alldeles för högt för sköldpaddor.